Medical Taping Concept MTC
Deze tapemethode heette een aantal jaren geleden kinesio-taping. Van oorsprong komt deze methode uit Azië m.n. Korea en Japan.
Er wordt met een speciale, elastische, katoenen tape gewerkt. (Met een antiallergische lijmlaag). De tape is, in de lengte, rekbaar tot 140 % ten opzichte van hoe de tape op de rol zit. Deze rekbaarheid is te vergelijken met de rekbaarheid van de menselijke huid.
Bij de ontwikkeling van de MTC hebben principes uit de chiropraxie en kinesiologie ten grondslag gelegen.
Klachten kunnen ontstaan doordat bijvoorbeeld spieren niet goed functioneren. Als spieren niet goed functioneren zal hierdoor ook de bloed- en lymfecirculatie beïnvloed worden. Spieren zijn dus niet alleen maar verantwoordelijk voor de bewegingen die het lichaam uitvoert.
Het is de manier waarop de tape aangelegd wordt, zorgt voor een unieke werking van de tape.
De elastische tape ondersteunt de spieren en dit gaat niet ten koste van de functionele beweeglijkheid van spieren en gewrichten. Het fysiologisch/natuurlijk bewegen wordt juist ondersteund. Hierdoor wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd.
Doordat de tape op verschillende manieren aangelegd kan worden zijn weefsels ook op verschillende manieren te beïnvloeden.
Effecten:
- Pijndemping
- Spierfunctie verbetering (d.m.v. de spierspanning te reguleren)
- Ondersteunen van de gewrichtsfunctie (d.m.v. het stimuleren van de proprioceptie = bewegingsgevoel, door de positie van gewrichten beïnvloeden, door de bewegingsrichting te beïnvloeden en door de stabiliteit te vergroten)
- Het opheffen van belemmeringen in de bloed- en lymfecirculatie
- Neuro-reflectoire beïnvloeding (er bestaat een samenhang tussen de ingewanden, de huid, het spierstelsel en het skelet. Deze samenhang is gebaseerd op de innervatie). Deze samenhang maakt het mogelijk om via de oppervlakkige huid invloed uit te oefenen op de dieper gelegen organen/ingewanden. Dit wordt een segmentaal behandelen genoemd. Bij segment behoort altijd één bepaald huidgebied, twee een bepaald spiergebied, drie een gebied ven organen/ingewanden en vier een bepaald gebied van banden, kapsels, botten en bindweefsel
Enkele voorbeelden van mogelijke behandelingen middels het MTC:
- Schouderklachten
- Nekklachten
- Instabiliteitklachten schouder
- Houdingscorrectie schouders
- bekkeninstabiliteit
- Tenniselleboog – epicondylitis lateralis humeri
- Golferelleboog – epicondylitis medials humeri
- Carpaal tunnel syndroom
- Gekneusde rib(ben)
- Gebroken rib(ben)
- Breuk in de wervelkolom t.g.v. osteoporose (compressiefractuur)
- Borstpijn – mastophatie
- Littekenverklevingen
- Pijnlijke littekens
- Rugpijnen
- Slijmbeursontsteking
- Knieklachten
- Spierscheuringen
- Shin splint
- Hallux valgus
- Hielspoor