Dry Needling – Welkom bij Fysiotherapie Wijk aan Zee – Wijk aan Zee

Dry Needling

Dry Needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut kortdurend de spier triggert , d.m.v. het inbrengen van een dunne naald, zodat spierverhardingen en verkrampingen snel en langdurig ontspannen raken. Het prikken gebeurt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’.
Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier zelf veroorzaken, maar ook uitstralende pijn en tintelingen naar nabijgelegen gebieden. Een triggerpoint is te voelen als een verharding in de spier, ook wel bekend als een ‘spierknoop’. Ook bewegingsbeperkingen of verminderde kracht in betrokken spieren en/of gewrichten zijn veelvoorkomende verschijnselen.

Waardoor ontstaan triggerpoints?

Triggerpoints kunnen ontstaan door:
– Houdingsafwijkingen zoals een beenlengteverschil of een scoliose
– Overbelasting
– Verkeerde (werk)houding
– Psychosociale factoren zoals stress of depressie
– Trauma/val.
– Tekorten van bepaalde voedingsstoffen en vitamines zoals foliumzuur, ijzer, magnesium, vitamine D1, B1, en B12

Hoe werkt het?

Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan. Dat geeft een soort kramp gevoel (local twitch response). Deze kan gevoelig zijn. Na deze local twitch respons ontspannen de spiervezels van de triggerpoint zich, waardoor de spier weer beter doorbloed wordt, afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden en de spier weer op lengte komt. De spierbeweging normaliseert zich en aanwezige pijn wordt verminderd.

Afbeeldingsresultaat voor triggerpoints dry needling