Diabetes aan zee – Wijk aan Zee

Diabetes aan zee

Diabetes aan zee

diabetes-aan-zee

Hieronder ziet u het programma wat we van 15 maart t/m 18 juni 2016 gehouden hebben voor mensen met diabetes. Het programma is zo’n succes dat Saskia en ik besloten hebben om elke eerste dinsdag van de maand te blijven wandelen met deze groep. Er is weer volop ruimte voor nieuwe patiënten! Nieuwe patiënten kunnen zich aanmelden voor een intake! Lees hieronder wat we voor u kunnen betekenen (uiteraard kunt u ook individuele begeleiding krijgen):

Heeft u prediabetes of diabetes type I of type II? Wilt u uw Diabetes omkeren? Houdt u van een multifactoriële aanpak, door enthousiaste en kundige therapeuten met een nieuw, uitdagend en effectief programma? Samen met lotgenoten in een kleine, gezellige groep?

“Veel wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de juiste voeding, regelmatig bewegen, voldoende slaap en stress-regulatie enorme effecten hebben op onze stofwisseling.”

Wij, Sandra Klous (fysiotherapeut in Wijk aan Zee) en Saskia Dommisse (voedingsdeskundige bij Heel aan Zee) bundelen de krachten voor mensen met (pre)diabetes. Wegens het succes van vorig jaar (Diabetes Challenge) doen we het dit jaar nog een keer; met alle opgedane kennis meegenomen, een verbeterde versie.

Het programma:

U krijgt informatie over bewegings- en voedingsverandering om blijvend uw conditie en levenskwaliteit te veranderen.

Consulten:

U zult als u aan het programma begint een uitgebreide intake krijgen zodat wij rekening kunnen houden met uw persoonlijke situatie en wensen. U krijgt dan een persoonlijk behandelplan naast het onderstaande stappenplan. U kunt gemiddeld rekenen op 1 intake en een vervolgconsult om uw voedingspatroon in de gaten te houden. Er wordt dan ook gekeken welke lichamelijke oefeningen en ontspannende therapieën bij u passen. Gemiddeld kunt u rekenen op 6 behandelingen (dus 1 keer in de 2 weken, tijdens het programma). De consulten worden (gedeeltelijk) vergoed als u een aanvullend pakket hebt voor alternatieve zorg en/of fysiotherapie.

Stappenplan:

1. Beperking van koolhydraten die de insulineproductie bevorderen zoals glucose, brood, pasta, rijst, geraffineerde granen, aardappelen, etc.

2. Kwaliteitskoolhydraten toevoegen: Minimaal 400 gram groenten per dag en 2 stuks fruit per dag.

3. Ontstekingsremmers: Omega 3 wordt extra geadviseerd in de vorm van vette vis en suppletie. Geen transvetzuren (margarine, gebak, snacks, etc), maar roomboter, kokosolie en ghee. Beperking omega 6 inname.

4. Eiwitten toevoegen om de hormonen te balanceren en de glycemische load te verminderen (zacht gekookte of gepocheerde eieren, vis, vlees, volle yoghurt, zaden, noten, peulvruchten).

5. Antidiabetes voedingsmiddelen worden extra ingezet zoals: bessen, appels, peren, boekweit, linzen, pruimen, hele haver, havervlokken en haverzemelen, gerst, ongeraffineerde koudgeperste oliën zoals lijnolie, walnootolie, olijfolie als saladedressings.

6. Inzetten van kruiden en vitaminen met een anti diabetische werking: denk aan kaneel, mariadistel, geelwortel, kornoelje, vitamine C, magnesium, B12, foliumzuur, antioxidanten, gastrozym, eiwitpoeders etc.

7. Bewegen: elke eerste dinsdag van de maand van 19:15 uur t/m 20:15 uur wandelen met elkaar. U gaat zelf ook meer bewegen. We streven naar 10.000 stappen per dag. Dit kunt u bijhouden met een stappenteller. Ook bieden wij u fysiotherapie en krachttraining.

8. Ontspanning: beter slapen (minimaal 7 tot 8 uur) en regelmatigheid toe passen, meditatie of andere vormen van ontspanning om cortisol te verlagen (stress reductie), ontspannende therapieën.

9. Beperken alcoholinname en stoppen met roken!

10.Extra’s: kooklessen, besloten facebookpagina, individuele begeleiding, bereikbaarheid, groepsgevoel, gezelligheid, medisch pedicure, meditatie, verrassingen, enthousiaste therapeuten, eigen initiatieven.

Wie zoeken wij?

Wat is ons doel?

Enthousiast geworden?

Neem contact met ons op voor meer informatie, vragen of inschrijving!

Informatie voor huisartsen en praktijkondersteuners

Bent u praktijkondersteuner of huisarts en kent u mensen in uw praktijk die actief aan de slag willen met het omkeren van diabetes, hun conditie willen verbeteren en hun medicijnverbruik willen verlagen, dan zoeken wij u!

Voor het verrichten van glucosemetingen is het mogelijk een afspraak te maken bij Rowanna Zwart (praktijkondersteuner van huisartsenpraktijk Wijk aan Zee), maar uiteraard is de eigen praktijkondersteuner of huisarts wellicht meer vertrouwd en persoonlijk voor de patiënt.

Wij vinden het belangrijk dat de patiënt tijdens dit traject goed begeleid wordt. Wij adviseren patiënten dan ook om de glucosemetingen te intensiveren zodat medicatie mogelijk aangepast kan worden aan de nieuwe situatie. Dit doen we in overleg met de arts.

Ons doel is om diabetes om te keren en niet te stabiliseren! Daarbij is samenwerking cruciaal! Wij komen graag langs om e.a. toe te lichten en kennis te maken.

Verdieping:

Hieronder verwijzingen naar artikelen en filmpjes die ons geïnspireerd hebben om dit programma te ontwikkelen.